Donner blundert met overdrachtsbelasting

Peter (pberends)

De door het kabinet-Rutte bejubelde verlaging van de overdrachtsbelasting blijkt juist een ramp voor veel bouwbedrijven. CDA-minister Piet Hein Donner (Wonen) erkende afgelopen vrijdag dat hij niet wist dat over nieuwbouwwoningen geen overdrachtsbelasting wordt betaald, maar gewoon btw.

De nieuwbouwsector lijkt dus weinig te kunnen profiteren van de maatregel van het kabinet om de woningmarkt vlot te trekken. "We zouden in september beginnen met een groot huizenproject, maar dat staat nu op losse schroeven. Nieuwbouw, waar geen voordeeltje voor wordt gegeven, moet opeens gaan concurreren met bestaande woningen", aldus aannemer Bouke van Souten. "Jammer, het zou voor een jaar werk hebben betekend. Ik vrees dat ook andere projecten niet van de grond komen."

Er is jaarlijks een fysiek tekort van ongeveer 10.000 nieuwe woningen om de stijging van het aantal huishoudens bij te houden. De nieuwbouw zat voor de belastingmaatregel ook al flink in het slop. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 6.600 nieuwbouwwoningen verkocht, tegenover 8.400 een jaar eerder. Het Economisch Bureau van ING berekende dat de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent een aderlating voor de nieuwbouw is.

Volgens de ING stimuleert dit de potentiële kopers van nieuwbouw niet. De periode van verlaging van de overdrachtsbelasting is een jaar, terwijl er vaak anderhalf jaar zit tussen het kopen van een nieuwbouwwoning en de opleveringen daarvan. De potentiële kopers van nieuwbouw zullen hun bestaande woning dus pas over een jaar op de markt willen brengen en dan is de maatregel misschien niet meer van kracht.


CDA-minister Piet Hein Donner blundert met overdrachtsbelasting (Foto: Novum)