Middelzware aardbeving treft Japan

Redactie

Een aardbeving met een kracht van 7.3 heeft zondag het noordoosten van Japan getroffen. Twee uur na de beving werd voor het grootste deel van de noordelijke kust een tsunamiwaarschuwing uitgegeven, maar de golf was niet hoger dan tien centimeter. Er zijn geen meldingen van schade.

De aardbeving vond rond 10.00 uur lokale tijd plaats. Het epicentrum lag op dertig kilometer diepte in de Stille Oceaan. Aanvankelijk werd voorspeld dat de beving een tsunami van een halve meter hoog kon veroorzaken, maar in de meeste gebieden werd geen verschil gezien. Voor Japanse begrippen ging het om een middelzware aardbeving.

De noordoostelijke kustlijn van Japan werd op 11 maart getroffen door een aardbeving met een kracht van 9.0, de zwaarste ooit in Japan gemeten, De aardbeving werd gevolgd door een grote tsunami. Bijna 23 duizend mensen kwamen om of zijn nog steeds vermist. Door de natuurramp ontstond ook een nucleaire crisis bij de kerncentrale in Fukushima.

De nieuwe beving zou geen nieuwe problemen bij de kerncentrale hebben veroorzaakt. Wel zijn de werknemers uit voorzorg geëvacueerd naar hoger gelegen gebied. Vliegvelden blijven gewoon open.