IOC slaat gena(al)deloos toe

RGS

Gister heeft het IOC het 'geen naalden'-beleid geaccepteerd om doping tegen te gaan. Het gebruik van naalden en medisch materiaal zal streng gecontroleerd worden tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Doctoren van de teams mogen nog wel atleten behandelen in de kleedkamer, op het veld of in de slaapvertrekken. Er wordt alleen vereist dat de functionarissen van de Spelen op de hoogte worden gesteld van hun activiteiten wanneer er spuiten of ander medisch materiaal, waarmee een overtreding kan worden gepleegd, in het spel komt.

"We willen de boodschap brengen dat mensen zich verantwoordelijk gedragen in relatie tot medische behandelingen", vertelde Arne Ljungqvist, hoofd medische commisie IOC, aan de verslaggevers, nadat zijn voorstel ondersteuning had gevonden van het IOC.

Het IOC zal spuiten en medisch materiaal niet verbannen uit het Olympisch dorp of andere niet-medische faciliteiten. Wel moet men op de hoogte zijn van wie wat doet op deze locaties.

"Wij zullen geen politieagent spelen. Mochten we echter ongepast gedrag tegenkomen dan zullen wij dit wel rapporteren", aldus Ljungqvist.

Hoe er wordt gecontroleerd en gehandhaafd, daar is het IOC volgens Ljungqvist nog niet uit. Wel is duidelijk dat het IOC een voorbeeld wil stellen.

Het breken van de regels "is gelijk aan het vinden van een dopingovertreding." Sancties liggen in principe bij de nationale sportfederatie van dat land. Het IOC heeft wel het recht om atleten en medische staf het Olympisch toegangspasje te ontnemen.