Tbs langstzittende Nederlander voorbij

Redactie

De tbs van de langstzittende Nederlander Theo H. is voorwaardelijk beëindigd. Dat meldt zijn advocaat Wim Anker vrijdag. Anker spreekt van een 'markante beslissing' van het gerechtshof in Arnhem.

H. zit sinds 1960 vast voor een zedendelict en verblijft al 51 jaar in tbs-instellingen. In 1967 zou hij opnieuw een soortgelijk delict hebben gepleegd. "Er is echter nooit sprake geweest van verkrachting, doodslag of moord. Toch is het in Nederland dan mogelijk dat iemand meer dan vijftig jaar vastzit. Dat is een van de uitwassen van het tbs-systeem", aldus Anker, die een detentie van 51 jaar disproportioneel noemt.

Het gerechtshof in Arnhem besloot in juni tot de voorwaardelijke beëindiging van de tbs van de man. Het hof stelde onder meer dat naarmate de tbs langer duurt, het belang van de tbs'er steeds zwaarder weegt.

De voorwaardelijke beëindiging van de tbs betekent niet dat H. terugkeert in de samenleving. "Dat is na een detentie van 51 jaar niet meer een reële optie", vindt Anker.

Zijn raadsman wil dat de man wordt overgeplaatst van een locatie in Zeeland van de Pompekliniek in Nijmegen naar een longcareafdeling van de Woenselse Poort in Eindhoven. Het hof stelde een overplaatsing naar de Woenselse Poort verantwoord te vinden.

In Eindhoven zou hij maximaal vier jaar kunnen verblijven, waarna hij bijvoorbeeld naar een ggz-instelling of een min of meer soortgelijke inrichting gaat. De verdediging van de man hoopt dat H. uiteindelijk in een instelling terechtkomt waar ook sprake kan zijn van onbegeleide verloven.