[Tour] Cavendish wint, Gesink witte trui

Peterselieman

Mark Cavendish heeft de zevende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Britse sprinter was de snelste in Châteauroux, de plaats waar hij in 2007 zijn eerste Touretappe won. Robert Gesink wist te profiteren van een massale valpartij en veroverde de witte trui. Johnny Hoogerland behield de bolletjestrui.

In de 218 kilometer lange etappe van Le Mans naar Châteauroux kozen de Spanjaard Pablo Urtasun Perez (Euskaltel), De Fransen Yannick Talabardon (Saur-Sojasun) en Mickaël Delage (FDJ) en de Belg Gianni Meersman (FDJ) al vroeg de aanval. De vluchters kregen maximaal acht minuten, maar werden op ruim tien kilometer van de meet ingelopen.

Net als enkele dagen geleden werd de etappe ontsierd door valpartijen. Bij de eerste ging onder meer Roman Kreuzinger onderuit. De Tsjech van Astana was nog met enkele anderen aan het terugkeren toen midden in het peloton een tweede valpartij plaatsvond. Grootste slachtoffer was Bradley Wiggins, kopman van de Sky-ploeg en outsider in de Tour. De Brit heeft waarschijnlijk een sleutelbeen gebroken en moest opgeven. Ook Christopher Horner, Alexandre Vinokourov, Tyler Farrar en Edvald Boasson Hagen waren bij de val betrokken, maar zij konden hun weg vervolgen, zij het dat ze veel tijd verloren.

Vrijwel alle Tourfavorieten bevonden zich in de eerste groep die het tempo opschroefde en ging strijden om de zege. Cavendish had zijn hele trein ter beschikking en profiteerde hier optimaal van. De Brit moest echter wel afrekenen met zijn voormalige teamgenoot Andre Greipel die aan de andere zijde van de weg had op kop kwam. De Duitser viel in de slotmeters wat stil, waardoor Cavendish kon winnen, voor Alessandro Petacchi en Greipel. Thor Hushovd behoudt het geel, Hoogerland de bolletjestrui en Gesink pakte de witte trui van het jongerenklassement, omdat Geraint Thomas en Boasson Hagen zich in de tweede groep bevonden die drie minuten aan hun broek kregen.

Uitslag etappe 7

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 5:38.53
2 Alessandro Petacchi Ita Lampre z.t.
3 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto z.t.
4 Romain Feillu Fra Vacansoleil z.t.
5 William Bonnet Fra FDJ z.t.
6 Denis Galimzyanov Rus Katusha z.t.
7 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
8 Sébastien Turgot Fra Europcar z.t.
9 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
10 Sébastien Hinault Fra AG2r z.t.
25 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.


Stand na etappe 7

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 28:29.27
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GB Garmin-Cervelo +0.08
5 Andreas Klöden Dui Radioshack +0.10
6 Jakob Fuglsang Den Leopard-Trek +0.12
7 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Tony Martin Dui HTC-Highroad +0.13
9 Peter Velits Slw HTC-Highroad z.t.
10 Robert Gesink NED Rabobank +0.20