Van den Hoogenband analist bij WK

Olga Kroeders

Pieter van den Hoogenband kijkt uit naar het WK zwemmen van volgend weekend in het Chinese Sjanghai. De drievoudig Olympisch kampioen geeft voor Eurosport bij de finales analyses van het toernooi. "Ik probeer de drempel voor de kijker te verlagen, door ook met leuke feitjes te komen", zegt Van den Hoogenband tegen Novum Nieuws.

Van den Hoogenband won zelf meerdere gouden medailles op NK's, EK's en de Olympische Spelen, maar een gouden plak op het WK ontbreekt. "Daar heb ik geen moeite mee. Michael Klim won op het WK in 1998 vier gouden medailles. Maar hij zei tegen mij dat hij ze allemaal wil inruilen voor een gouden plak op de Olympische Spelen."

In 2008 stopte The Dutch Dolphin met de wedstrijdsport. "Ik kon me steeds minder opladen voor een EK of WK, maar die had je wel nodig in voorbereiding op de Olympische Spelen. Ik heb jaren urenlang met m'n hoofd in een bak met water gezeten voor de Olympische Spelen. Het was mentaal erg zwaar."

"Geen haar op mijn hoofd die denkt aan een terugkeer. Een comeback is in mijn ogen een zwaktebod en gaat ook bijna nooit goed. Ze keren toch terug voor het zwarte gat, de roem en het geld."