'Amerikaanse economie heeft gefaald'

Peter (pberends)

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz heeft zich in harde bewoordingen uitgelaten over de stand van de Amerikaanse economie. Volgens hem zit de VS in een neerwaartse trend voor lage- en middeninkomens. Dit zei Stiglitz in een donderdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage over Detroit.

"Je moet naar de statistieken kijken. En die zijn dramatisch. Uit de cijfers blijkt dat het Amerika van nu minder een land van mogelijkheden is dan 40 à 50 jaar geleden. De kans dat iemand zich opwerkt naar een hogere klasse is kleiner. Er is nu sprake van neerwaartse mobiliteit", waarschuwt Stiglitz.

De hoogleraar noemt de Amerikaanse economie zelfs een mislukking: "Het modale inkomen ligt nu lager dan in 1997. In termen van een succesvolle economie hebben wij gefaald. De VS hebben al 12 à 14 jaar geen groei gehad voor de meeste Amerikanen."

Stiglitz bekritiseert de regering-Obama dat het te weinig doet om alle forclosures op de woningmarkt te stoppen: "Zeven miljoen Amerikanen zijn hun huis al kwijt. Dit jaar komen daar nog eens twee miljoen mensen bij. De regering heeft te weinig gedaan om die trend te doorbreken."


'Amerikaanse economie heeft gefaald'