'Onderzoek nodig bij Buma/Stemra'

Redactie

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moet de situatie bij Buma/Stemra onderzoeken. Dat vindt Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven. Als blijkt dat zich bij de auteursrechtenorganisatie voor componisten onregelmatigheden hebben voorgedaan, moet de stichting onder verscherpt toezicht komen.

Directe aanleiding voor de Kamervragen van Verhoeven is de berichtgeving over Buma/Stemra in de Volkskrant op donderdag. De krant meldde dat producer Rob Bolland beslag heeft laten leggen op de 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moest uitbetalen aan de muziekuitgeverij van dj Willem van Kooten.

Een medewerker van Verhoeven zegt vrijdag dat duidelijk moet worden 'waar het geld van Buma/Stemra vandaan komt, en waar het heengaat'. "Het gebrek aan transparantie moet worden opgelost", vindt hij.

Door de 'wettelijke monopoliepositie' kunnen muziekauteurs bovendien niet om Buma/Stemra heen als zij uitbetaald willen worden. Componisten uiten al maanden hun onvrede over de macht van muziekuitgeverijen bij de stichting, maar kunnen nergens anders aankloppen.

Bolland kwam er vorig jaar achter dat Van Kooten, ook wel bekend als dj Joost den Draaijer, zijn liedjes zonder overleg had doorverkocht aan het buitenland. Hij zou daardoor in totaal zo'n 2,5 miljoen euro misgelopen zijn.

Buma/Stemra herkent zich niet in de aantijgingen. "Het verschil tussen het beeld dat in de Volkskrant-artikelen en de Kamervragen wordt geschetst en de realiteit is een oceaan groot", zegt een woordvoerder. "Het valt wel op dat de krantenstukken allemaal van dezelfde journalist komen". Al denkt de zegsman niet dat er sprake is van een lastercampagne. "Alle betrokkenen zijn welkom voor een gesprek."