Mexicaan in Texas toch terechtgesteld

Redactie

In de gevangenis van Huntsville in de Amerikaanse staat Texas is donderdag een Mexicaan ter dood gebracht die was veroordeeld voor de moord op een 16-jarig meisje in 1994. De regering-Obama en anderen hadden tevergeefs op uitstel aangedrongen omdat politieagenten hadden verzuimd de verdachte bij zijn aanhouding te vertellen dat hij recht had op consulaire bijstand. De regering vreest nu dat Amerikanen in andere landen dit recht eveneens zal worden ontzegd.

De 38-jarige Humberto Leal kreeg een dodelijke injectie toegediend nadat het Hooggerechtshof de verzoeken om uitstel met vijf stemmen tegen vier had afgewezen. De vijf conservatievere leden van het hof betwijfelden of de executie van Leal ernstige internationale consequenties zou hebben. Bovendien is er alleen nog maar een voorstel, geen wet die regelt dat vonnissen worden herzien in gevallen waarin buitenlandse verdachten geen bijstand van hun consulaat hebben gehad. "Het is onze taak uitspraak te doen over wat de wet zegt, niet wat die misschien zal zeggen", stelde de meerderheid.

Mexico heeft de executie van Leal veroordeeld en een protestnota naar het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gestuurd. Volgens het ministerie heeft ook de Mexicaanse ambassadeur Arturo Sarukhan getracht contact op te nemen met gouverneur Rick Perry van Texas, maar weigerde die hem telefonisch te woord te staan.

Het is niet voor het eerst dat in de Verenigde Staten een buitenlander is geëxecuteerd die niet juridisch was bijgestaan door een consulaat. Het beroep van Leal richtte zich echter specifiek op een wetsvoorstel van de Democraat Patrick Leahy om de Amerikaanse praktijk in overeenstemming te brengen met de bepalingen van de diplomatieke conventie van Wenen.

Leahy reageerde donderdag teleurgesteld op het besluit van het hooggerechtshof. "Dagelijks zijn Amerikanen die in het buitenland vastzitten afhankelijk van hun toegang tot Amerikaanse consulaten. Als wij van andere landen verwachten dat zij zich houden aan verdragen waar zij zich bij aansluiten, moeten ook de Verenigde Staten hun verplichtingen nakomen."

Het is nog maar de vraag of het voorstel van Leahy het zal halen. Soortgelijke voorstellen zijn al zeker twee keer stukgelopen in het Congres.