North Sea Jazz trapt voor 36e keer af

Redactie

Het internationaal vermaarde jazzfestival North Sea Jazz viert komend weekeinde in Rotterdam zijn 36e editie. Vrijdagmiddag trappen in Ahoy pianist Ahmad Jamal en Concert Big Band Conservatorium het driedaagse evenement af.

Op de eerste festivaldag staan verder onder andere Esperanza Spalding, BB King, Randy Brecker en Paul Simon op het podium. Nederland is vertegenwoordigd door onder meer Hans Dulfer, Rob van de Wouw, Yuri Honing, Trijntje Oosterhuis, Michiel Borstlap en Ruben Hein. Trompettist/orkestleider Kyteman (Colin Benders) mag dit jaar het hele festival door enkele optredens verzorgen met door hem gekozen muzikanten. Prince begint in de late uurtjes aan zijn eerste van drie optredens tijdens het NSJ.

In Ahoy bieden tijdens het festival zo'n 13 podia plaats aan rond de 1300 muzikanten. Er is voor elk wat wils: van swing, bop, freejazz en fusion tot blues, gospel, funk, soul, r&b en hiphop. Jaarlijks trekt North Sea Jazz tussen de 65.000 en 70.000 bezoekers. Donderdagavond was de officiële opening, met een gala-avond.