BN/De Stem en PZC blijven bestaan

Jordy Kruse

Uitgever Wegener mag de krantentitels BN/De Stem en de PZC nog steeds niet samenvoegen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag geoordeeld.

Toen Wegener in 2000 BN/De Stem overnam, was een van voorwaarden dat die krant niet zou worden samengevoegd met de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC). Door deze afspraak zou de keuzevrijheid van de lezer niet worden beknot en zouden prijsverhogingen achterwege blijven.

De NMa legde Wegener vorig jaar al een boete van twintig miljoen op omdat de uitgever zich niet zou houden aan de gemaakte afspraken. En nu vangt Wegener opnieuw bot. De NMa is er nog steeds niet van overtuigd dat de marktomstandigheden in Zeeuws-Vlaanderen sinds 2000 zodanig veranderd zijn dat de gemaakte afspraak overbodig wordt. De activiteiten van de beide kranten overlappen elkaar in dat gebied.

Ook heeft Wegener 'onvoldoende aangetoond' dat het in stand houden van beide titels onredelijk is, meent de NMa. Als de uitgever zich hier niet aan houdt, kan Wegener opnieuw een dwangsom tegemoet zien van maximaal twintig miljoen euro.