'Militairen laten VVD links liggen'

Redactie

Militairen zijn kwaad op de politiek, maar vooral op de VVD, traditioneel een partij met veel aanhang onder militairen. De partij kreeg vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen 52 procent van de militaire stemmen. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou nog maar 24 procent op de partij van premier Mark Rutte stemmen.

Dat meldt het televisieprogramma EénVandaag, dat zich baseert op een onderzoek van de militaire vakbonden AFMP en ACOM en de Vrije Universiteit. Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de drie militairen niet bereid is te sterven voor Nederland. Dit zou nauw samenhangen met de harde bezuinigingen die de krijgsmacht treffen. "Wij merken dat militairen er erg cynisch van worden", zegt Ed Lugthart van AFMP donderdag in het programma.

Uit het onderzoek onder de vakbondsleden zou blijken dat ze de Tweede Kamer en de regering wantrouwen, omdat ze de gevolgen van de bezuinigingen niet goed zouden overzien. "Mensen die nu op missie gaan, krijgen misschien na thuiskomst te horen dat ze hun baan kwijt zijn", zegt Lugthart. "Ik hoop niet dat militairen door deze bezuinigingen met een loyaliteitsvraag in het hoofd de poort uitgaan in een gevaarlijk gebied, dat maakt het alleen maar gevaarlijker."

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil dat de bezuinigingen op defensie opnieuw worden bezien. "In dit kabinet moeten we achttien miljard euro bezuinigen, terwijl er in dezelfde periode vijftien miljard euro in de zorg bijkomt. De zorg is de rest eruit aan het drukken", concludeert hij in EénVandaag.


'Militairen laten VVD links liggen' (Foto: Novum)