[Tour] Gilbert mag morgen niet sprinten

Sjors (Sj0rSz)

Philippe Gilbert mocht na afloop van de zesde etappe in de Tour de France opnieuw de groene trui aantrekken. De Belg heeft één punt meer dan zijn naaste concurrent, Joaquin Rojas Gil. De kans is echter groot dat de renner van Omega Pharma-Lotto het tricot morgen kwijt is.

"Ik weet nog niet of ik vol voor groen ga, want morgen mag ik niet sprinten van de ploeg," liet Gilbert na afloop van de etappe van vandaag weten. "De spurt is voor Greipel. Zo kan ik veel punten verliezen en is groen misschien voor altijd verloren. Morgen kan ik niet winnen en Greipel misschien wel. Dus die keuze is wel logisch. En ik heb al een mooi seizoen achter de rug, ik weet niet of groen daar veel aan zou veranderen."

Gilbert eindigde vandaag op de zevende plaats en sprak na afloop van een lastige sprint. "Ik had ook wat angst van de gladde wegen in de regen. Geraint Thomas was erg sterk en hij ging te snel aan om iets te proberen. Maar ik heb toch wat punten gepakt voor het groen."

De Belg ging echter voor een dagzege, maar dit kwam er uiteindelijk niet van. Edvald Boasson Hagen pakte zijn eerste dagzege in de Tour de France. "Ik had Vanendert gevraagd aan te vallen. Met zijn aanval moest hij de sprinters vermoeien op het steilste stuk. Maar Boasson Hagen en Hushovd zijn natuurlijk geen gewone sprinters en verteren zo'n klimmetje."

Gilbert blijft in elk geval realistisch en rekent er op dat hij de groene trui morgen kwijt is. "Ik heb nog één puntje voorsprong en één punt blijft één punt. Nu kan ik er nog een dag langer van genieten, maar morgen pakt Rojas wellicht het groen."