Zeldzame Codex gestolen uit Spaanse kathedraal

Redactie

In Spanje is de zeldzame twaalfde-eeuwse Codex Calixtinus gestolen. Het manuscript wordt ook wel omschreven als Europa's eerste reisgids en is volgens de autoriteiten 'van onschatbare waarde'. Het werk verdween uit de kathedraal van het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, waar het werd bewaard in een kluis van het archief.

De Spaanse politie, die het nieuws donderdag naar buiten bracht, denkt dat de codex zondag ontvreemd is door een professionele bende. Deze kreeg mogelijk opdracht van een 'gewetenloze' verzamelaar, zo verklaarde de politie tegenover de lokale krant El Correo Gallego. Archivarissen merkten de verdwijning dinsdag pas.

Op de website van El Correo Gallego stond donderdagavond dat maar drie mensen toegang hadden tot de Codex Calixtinus. Er zijn geen sporen van braak aangetroffen. "Niet bij de toegang tot het archief, niet bij die van de leeszaal en niet bij die van de kluis", aldus de krant.

De Codex Calixtinus bestaat uit vijf delen en twee bijlagen en werd naar verluidt geschreven in opdracht van paus Calixtus II. De onderdelen werden in 1964 gebundeld in één volume. Het manuscript is onverkoopbaar op de legale markt. De autoriteiten vrezen dat het werk inmiddels niet meer op Spaans grondgebied is.