Buikomvangmeters voor Vierdaagselopers

Redactie

De duizenden wandelaars die dit jaar meedoen aan de Vierdaagse krijgen op de eerste dag een buikomvangmeter. Dat is onderdeel van een grootschalig onderzoek van het UMC St Radboud naar de effecten van bewegen op de gezondheid.

De onderzoekers van het ziekenhuis zijn op zoek naar in totaal 35 duizend wandelaars om de komende vijftien jaar te volgen om zo de effecten van bewegen op de gezondheid in kaart te brengen. Zij moeten vooraf een uitgebreide vragenlijst invullen.

Ieder jaar wordt een deel van de lopers uitgebreider onderzocht op risicofactoren. Dit jaar is dat de buikomvang. "We weten dat een grote buikomvang de kans op ziekte vergroot", zegt inspanningsfysioloog van het ziekenhuis Maria Hopman.

Volgens Hopman vormen de deelnemers aan de Vierdaagse een unieke onderzoeksgroep, omdat 92 procent van hen het hele jaar door actief is. Voor de hele bevolking geldt dat slechts de helft voldoende beweegt.

Het onderzoek moet antwoord geven op vragen als hoeveel iemand moet bewegen om hart- en vaatziekten en suikerziekte te voorkomen, of iemand gezonder wordt als hij op latere leeftijd start met bewegen en of het ziekteverloop en de ziektebeleving dan anders is.


Buikomvangmeters voor Vierdaagselopers (Foto: Novum)