Pennen en lijm kunnen hunebed helen

Redactie

Het hunebed bij Emmen dat eerder deze week beschadigd raakte kan worden hersteld met stalen pennen en speciale lijm. Dat oordelen althans experts die het hunebed in bosgebied de Emmerdennen hebben onderzocht, laat Staatsbosbeheer donderdag weten. De beschadiging aan het eeuwenoude monument ontstond doordat vandalen er een vuurtje bij hebben gestookt.

De schade aan hunebed D45 werd aangericht aan de deksteen van ongeveer 4 bij 3 meter. Die is geknapt, vermoedelijk door de hitte van het vuur. Daarna stortte het prehistorische graf in elkaar.

De groep van experts die het hunebed hebben beoordeeld bestond uit een archeoloog, een architect en een restauratieadviesbureau. Met grote stalen pennen kunnen de stenen aan elkaar worden gezet, waarna een speciale lijm de stenen verder aan elkaar plakt. Staatsbosbeheer benadrukt dat veiligheid bij de reparatie voorop staat.

Voor het herstel moet nog wel geld gevonden worden. Staatsbosbeheer gaat samen met de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en het rijk kijken of dat lukt. De organisatie is wel blij dat herstel mogelijk is. "Maar het is in de eerste plaats jammer dat mensen een rijksmonument van vijfduizend jaar oud niet met meer respect behandelen", laat een woordvoerder weten.

Een gedetailleerd onderzoek gaat op 15 juli van start. De woordvoerder hoopt dat het hunebed in de eerste weken van september hersteld kan worden. Tot die tijd is het grafmonument niet toegankelijk.


Pennen en lijm kunnen hunebed helen (Foto: Novum)