[Tour] Zesde etappe

Peterselieman

Donderdag stond in de Tour de France de langste etappe op het programma, een rit over 226,5 kilometer tussen Dinan en Lisieux. In deze etappe lieten de Nederlanders zich wederom goed van voren zien.

In de langste rit ontstond er al vroeg een kopgroep met Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Hoogerland, de Italiaan Adriano Malori (Lampre), de Colombiaan Leonardo Duque (Cofidis) en de Fransman Anthony Roux (FDJ). Zij pakten een voorsprong van ruim elf minuten. Onder aanvoering van onder meer HTC werd dit gat snel kleiner, waardoor er met nog zestig kilometer voor de wielen nog maar twee minuten van over gebleven waren. Hoogerland had ondertussen goede zaken gedaan voor het bergklassement door bij colletjes van de derde categorie als eerste en tweede boven te komen.

Omdat Roux er beter voor stond in dat klassement besloot Westra er op zestig kilometer van de meet samen met Malori vandoor te gaan. Het duo pakte weer meer voorsprong op het peloton, terwijl de drie overige vluchters werden ingerekend. Westra pakte op een klimmetje van de vierde categorie nog het laatste punt van de dag. Bij de Fries was de pijp daarna leeg en op minder dan twintig kilometer van de meet werd hij ingelopen.

Malori was ondertussen er in zijn eentje vandoor gegaan, maar bij de Italiaan zat ook de lange vlucht in de benen en hij werd op drie kilometer van de streep op het laatste klimmetje dan ook teruggepakt. Jelle Vanendert (Lotto) plaatste hier samen met Thomas Voecler (Europcar) een aanval, maar zij konden geen beslissend gat slaan. Nadat ook een aanval van Bauke Mollema (Rabobank) in de laatste kilometer onschadelijk was gemaakt werd er gesprint om de zege.

Lees verder op FOK!sport wie er gewonnen heeft.