CDA wil Europees oordeel pedovereniging

Redactie

Regeringspartij CDA wil dat de Raad van Europa oordeelt of het terecht is dat de pedofielenvereniging Martijn in Nederland niet wordt verboden of vervolgd. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft dat donderdag gevraagd aan de 47 ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten.

Vorige maand werd bekend dat Martijn niet wordt vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen mogelijkheden om de vereniging strafrechtelijk aan te pakken.

Volgens Omtzigt handelt Nederland hiermee in strijd met het Verdrag van Lanzarote, dat seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen moet tegengaan. Daarin is afgesproken dat ook verenigingen aansprakelijk moeten worden gesteld als bestuursleden worden veroordeeld voor kindermisbruik. Als straf kan de vereniging worden opgeheven.

Van Martijn zijn al acht huidige of voormalige bestuursleden veroordeeld voor zedenmisdrijven. De CDA'er wil daarom dat de Raad van Europa de kwestie-Martijn toetst aan het verdrag. Ook heeft hij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gevraagd of Nederland zich aan het verdrag houdt en of hij Martijn alsnog wil laten vervolgen en ontbinden.