Grolsch Veste was toe aan tweede uitbreiding

Olga Kroeders

Het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste, was deze zomer toe aan zijn tweede grote uitbreiding. Door het verhogen van de korte zijde zou het onderkomen van de bekerwinnaar in het nieuwe seizoen plaats bieden aan ruim 30.000 toeschouwers. Rond het middaguur stortte de overkapping van de nieuwbouw echter in.

FC Twente speelde sinds de oprichting in 1965 in het Diekman Stadion, dat daarvoor al enkele jaren werd gebruikt door Sportclub Enschede. Het Diekman was tot 1998 een begrip, maar FC Twente verhuisde daarna naar het nieuwe Arke Stadion. De club uit Enschede beleefde sindsdien zowel sportief als organisatorisch een flinke groei en was tien jaar later alweer toe aan een groter onderkomen.

Al na de gewonnen bekerfinale van 2001 in De Kuip, toen liefst 35.000 Tukkers naar Rotterdam reisden om hun ploeg aan te moedigen, ontstonden plannen om het Arke Stadion uit te bouwen. Het onderkomen was wedstrijd na wedstrijd uitverkocht en dus begon Twente groot te denken. Financieel moeilijke jaren zorgden echter voor vertraging in de ambitieuze plannen, die de namen 'Twente in de steigers' en 'FC Twente: meer dan een passend (t)huis' droegen.

In 2005 werd besloten het stadion stapsgewijs uit te breiden. Twee jaar later gingen de werkzaamheden van start, waarna zowel boven het roemruchte 'Vak-P' als de lange zijde in een L-vorm nieuwe tribunes verrezen. In augustus 2008 werd het flink verbouwde stadion, dat plaats bood aan 24.000 toeschouwers en werd omgedoopt in de Grolsch Veste, feestelijk geopend. Twee jaar later pakte FC Twente voor het eerst in de historie de landstitel en kreeg het Twentse onderkomen voor het eerst een wedstrijd van het Nederlands elftal toegewezen.

Deze zomer moest de volgende grote uitbreiding worden afgerond, de verhoging van de andere korte zijde, zodat een U-vorm zou ontstaan. Twente meldde een week geleden nog trots dat het einde van de nieuwbouw in zicht was. Vandaag voltrok zich echter een drama in de Veste van Enschede.