Werkstraffen geëist voor Alphen-bedreigingen

Redactie

In een reeks zaken tegen mensen die ervan worden verdacht na de schietpartij in Alphen aan den Rijn bedreigingen te hebben geuit heeft het Openbaar Ministerie woensdag tegen drie verdachten werkstraffen geëist. De zaken tegen twee andere verdachten zijn aangehouden. Hun psychische gezondheid moet eerst nader worden onderzocht.

De zaken dienden woensdag voor de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank. Een van de zaken die werden aangehouden betreft de zaak van een 40-jarige Amsterdammer. Hij liep vijf dagen na de schietpartij in een legerbroek het Alphense winkelcentrum De Ridderhof binnen, graaide in zijn tas en bedreigde het winkelend publiek.

Tegen een 29-jarige Leidenaar werd een werkstraf van 150 uur geëist. Hij dreigde op het Kooiplein in zijn woonplaats dat daar hetzelfde zou gebeuren als in Alphen.

Een 40-jarige Rotterdammer die medewerkers van de gemeente bedreigde hoorde een werkstraf van zestig uur tegen zich eisen. Een Alphenaar van 39 jaar die de politie belde, met een herhaling van de schietpartij dreigde en bij zijn aanhouding twee agenten verwondde, moet van het OM een werkstraf van honderd uur verrichten. Als ze in hun proeftijd opnieuw de fout in gaan komt daar nog een aantal uur bij.

De tweede zaak die werd aangehouden is die van een 29-jarige Hagenaar. Hij bedreigde de dag na de schietpartij twee agenten in Den Haag met de mededeling dat wat in Alphen was gebeurd, ook met de politie kan gebeuren.

De zaken die woensdag voor de rechter kwamen vormen de tweede themazitting over bedreigingen waarin verwezen wordt naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Daar schoot Tristan van der V. in april zes mensen dood voordat hij een eind aan zijn eigen leven maakte.

Vorige week veroordeelde de politierechter al vier personen die direct of via Twitter bedreigingen de wereld in hadden gestuurd, onder wie minderjarigen. Een van de verdachten werd daarbij tot een celstraf van drie maanden veroordeeld.

De uitspraak in de zaken van woensdag wordt over twee weken verwacht. Wanneer de aangehouden zaken weer voor de rechter komen is nog niet bekend.