Hof India eist curator voor tempelschatten

Redactie

Er moet een curator worden aangesteld om de schatten die onlangs in een hindoetempel in het zuiden van India werden gevonden te beschermen en te conserveren. Dat heeft de hoogste rechtbank van India woensdag besloten. Het hof bepaalde tevens dat alle schatten gefotografeerd en op film vastgelegd moeten worden.

De schat, bestaande uit onder andere gouden munten, juwelen en met edelstenen ingelegde standbeelden, werd onlangs ontdekt in de zestiende-eeuwse Sree Padmanabhaswamy-tempel in de stad Kerala. De waarde van de schatten wordt geschat op ruim vijftien miljard euro.

De tempel, opgedragen aan de hindoegod Vishnu, werd in de zestiende eeuw gebouwd door de maharadja's die heersten over het toenmalige koninkrijk Travancore. Het beheer van de tempel was sindsdien in handen van de nazaten van deze koninklijke familie.

Vijf van de zes kamers in de tempel zijn tot nu toe geopend. De zesde kamer is afgesloten met een stalen deur. De verwachting is dat het hof later besluit deze deur open te laten snijden.


Hof India eist curator voor tempelschatten (Foto: Novum)