Harder rijden op nog eens vier wegen

Redactie

Vanaf donderdag mogen automobilisten op nog eens vier wegen het gaspedaal dieper intrappen. Op delen van de A17, A32, A37 en A58 mag voortaan 24 uur per dag 130 kilometer per uur worden gereden. In totaal zijn er nu acht proeftrajecten waar de maximumsnelheid is verhoogd. Voorlopig blijft het hierbij.

Op delen van de A2, A6, A7 en A16 mag al langer 130 worden gereden. Op 1 maart startte de proef met het traject op de A7 bij de Afsluitdijk. Sinds 17 mei mag op de A6 buiten de spits 130 km per uur worden gereden. Op de A2 en A16 wordt de snelheid sinds 31 mei verhoogd als de verkeersdrukte dat toelaat.

De hogere maximumsnelheid was een afspraak uit het regeerakkoord. Uiteindelijk moet de snelheid op ruim een derde van de wegen omhoog naar 130 kilometer per uur. Om dat te kunnen doen wil minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) wel eerst weten wat de effecten zijn op de doorstroming, milieu en verkeersveiligheid. Rijkswaterstaat doet daar momenteel onderzoek naar. In het najaar neemt Schultz vervolgens een besluit.