Opstelten zwaait Afghanistan-agenten uit

Redactie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft woensdag op Schiphol negen Nederlandse politieagenten die naar Afghanistan gaan uitgezwaaid. De negen worden gestationeerd in het hoofdkwartier van de politietrainingsmissie van de EU in Afghanistan Eupol in Kabul en in Kunduz.

De agenten leveren het komende jaar een bijdrage aan de Eupol-missie. Op dit moment zijn er al twintig Nederlandse agenten in Afghanistan aan het werk, waar tot medio 2014 nog eens twintig van hun collega's bijkomen. Van de veertig Nederlandse politiemensen zullen er circa vijftien in Kunduz aan de slag gaan en 25 in Kabul.

Eind vorige maand zei een woordvoerder van de Taliban nog in een interview met de Volkskrant dat ze infiltranten gaan inzetten om Nederlandse politietrainers te doden. De infiltranten doen zich voor als politieagent om vervolgens het vuur te openen, aldus de woordvoerder.

Opstelten zei woensdagavond dat er altijd zorgen zijn. "Maar de mensen weten precies waar ze aan beginnen en gaan graag."

Donderdag vliegen nog eens ruim 160 militairen vanaf vliegbasis Eindhoven richting Afghanistan. De militairen worden voor hun vertrek toegesproken door minister van Defensie Hans Hillen (CDA). In totaal gaan 545 Nederlanders een bijdrage leveren aan de politietrainingsmissie in Afghanistan.