Snijden in Italiaanse bureaucratie 'revolutionair'

Redactie

De besparingen die Italië wil bereiken door te snijden in het beruchte bureaucratische apparaat zijn 'revolutionair'. Dat heeft de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti woensdag gezegd. In totaal wil Italië de komende drie jaar zo'n 47 miljard euro besparen.

Een van de maatregelen is het verminderen van het aantal dienstauto's van ambtenaren van enkele tienduizenden tot 1600. Bovendien moeten de vergoedingen voor parlementariërs in lijn worden gebracht met het Europese gemiddelde. Jaarlijks moeten de cijfers, berekend door de Italiaanse regering en Europese deskundigen, openbaar gemaakt worden.

"Ik denk dat de meest radicale en revolutionaire veranderingen de bezuinigingen op de kosten van het politieke en bestuurlijke apparaat zijn", aldus Tremonti. Het plan moet nog goedgekeurd worden door het parlement en Tremonti sloot dan ook niet uit dat er nog aanpassingen worden gemaakt.

De regering stemde vorige week in met de maatregelen in een poging de markten en de Europese Unie ervan te overtuigen dat het begrotingstekort kan worden ingeperkt. Hoewel de kosten voor het lenen op de markten voor Italië zijn gestegen, heeft het land tot dusver weten te voorkomen dat een noodlening nodig is.


Snijden in Italiaanse bureaucratie 'revolutionair' (Foto: Novum)