Zwitserland wil Winterspelen in 2022

Olga Kroeders

Zwitserland wil een gooi doen naar de Olympische Winterspelen van 2022. Dat maakte het Alpenland bekend nadat de Winterspelen van 2018 vandaag aan het Zuid-Koreaanse Pyeongchang waren toegewezen. De Zwitsers achten de kans groot dat de Spelen vier jaar later weer in Europa worden gehouden.

Het Zwitsers olympisch comité liet weten op 11 augustus een kandidaatstad bekend te willen maken. Er is een lijst met vijf opties waarop onder meer Genève en een gezamenlijke kandidatuur van de bergdorpen Davos en Sankt Moritz staan. De gekozen kandidaat moet dan volgend jaar nog worden goedgekeurd door de gezamenlijke Zwitserse sportfederaties.

Sankt Moritz was de beide vorige keren dat Zwitserland de Winterspelen organiseerde gaststad. In 1928 werden de tweede Winterspelen er gehouden, twintig jaar later werd ook de vijfde editie van het wintersportfestijn in Sankt Moritz afgewerkt.

De Zwitsers krijgen mogelijk concurrentie van München. De Zuid-Duitse stad werd in de verkiezing vandaag tweede. De Beierse cultuurminister Ludwig Spänle noemde dat jammer. "Maar we proberen het opnieuw. Het feit dat Pyeongchang voor de derde keer meedeed, speelde een rol."