Overijssels slachthuis de fout in

Redactie

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben dinsdag een slachthuis in Overijssel betrapt op illegaal slachten. Vier speenvarkens, drie schapen en een rund zijn in beslag genomen, evenals de karkassen van tien slachtvarkens.

Naar de exploitant van de slachterij is een onderzoek ingesteld wegens vermoedelijke overtreding van de Europese wet- en regelgeving. De uitbater wordt verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door ongekeurd vlees in de handel te brengen.

Uit onderzoek was gebleken dat de slachterij al een aantal weken geen keuringen meer had aangevraagd bij de VWA. Die zijn nodig om vlees in de handel te brengen. Tijdens de controle bleek dat de levende dieren en het vlees niet waren gekeurd, zodat niet zeker is of het wel veilig is om het te consumeren.

Als een slachthuis wil slachten moet vóór het slachtproces een keuring bij de VWA worden aangevraagd. Een dierenarts van de VWA komt de levende dieren vervolgens keuren. Na de slachting moeten de karkassen worden gecontroleerd door keuringsassistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector. Ook zij waren niet aanwezig.