Weg vrij voor aanleg A4 Midden-Delfland

Redactie

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de aanleg van het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam. Alle bezwaren van milieuorganisaties en bewoners tegen de aanleg van het 7 kilometer lange stuk weg door het natuurgebied zijn ongegrond verklaard, heeft de hoogste bestuursrechter woensdag geoordeeld.

Dat betekent dat Rijkswaterstaat mag beginnen met de aanleg van de weg, die ervoor moet zorgen dat het verkeer tussen Rotterdam en Den Haag een stuk soepeler verloopt. De weg gaat een kleine negenhonderd miljoen euro kosten en wordt verdiept aangelegd, zodat hij van een afstand niet zichtbaar is. Ook wordt geïnvesteerd in de aanleg van extra natuur rondom de weg.

Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) besloot vorig jaar tot de aanleg van het stuk weg, waarover ruim 50 jaar is gesteggeld. Hij liet er zich op voorstaan dat hij de laatste minister van Verkeer wilde zijn die zich met het hoofdpijndossier bezig moest houden.

Het bedrijfsleven is blij met de uitspraak. De files tussen Den Haag en Rotterdam zullen aanzienlijk verminderen als A4 Delft-Schiedam in 2015 in gebruik wordt genomen, meldt VNO-NCW. Het bedrijfsleven heeft tientallen jaren gelobbyd voor de 7 kilometer snelweg.

Milieudefensie reageert 'teleurgesteld' op het besluit van de Raad van State. De milieuorganisatie vindt het 'onbegrijpelijk' dat de bestuursrechter heeft geoordeeld dat de luchtkwaliteit binnen de perken blijft en voorspelt dat de normen vanaf dag één zullen worden overschreden.

Ineke van Gent (GroenLinks) deelt de teleurstelling. "Het is eeuwig zonde van het prachtige Midden-Delfland, dat wordt opgeofferd aan de nooit afnemende asfalthonger van dit kabinet", twittert zij.