Srebrenica 'Dag van rouw' voor Moslim-Kroaten

Redactie

De dag dat Srebrenica in 1995 werd veroverd door het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic, 11 juli, is in de Moslim-Kroatische Federatie uitgeroepen tot 'Dag van rouw'. De krant Dnevni Avaz in Sarajevo meldde dinsdagavond dat de regering van de Federatie daartoe heeft besloten.

Na de verovering van Srebrenica werden ongeveer 7000 mannen uit het stadje vermist. Verondersteld wordt dat de meesten door militairen van Mladic zijn omgebracht. De oud-generaal zelf zit sinds ruim een maand in de United Nations Detention Unit van de Scheveningse strafgevangenis. Het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigt hem onder meer van genocide in Srebrenica.

De regering van de Federatie heeft bepaald dat in het vervolg op 11 juli op alle openbare gebouwen de Bosnische vlag halfstok zal hangen. Op openbare plaatsen mogen op die dag geen culturele manifestaties worden gehouden of amusementsprogramma’s worden uitgevoerd. Omroepen moeten in hun programmering rekening houden met het karakter van de Dag van rouw.