Bonus voor in dienst nemen 55-plusser

Redactie

Bedrijven die een 55-plusser in dienst nemen kunnen in de toekomst rekenen op een bonus. Als het gaat om een 55-plusser met een uitkering, dan krijgt de onderneming nog meer geld. Dat is een van de maatregelen die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) in gedachten heeft om oudere werknemers langer actief te houden op de arbeidsmarkt.

Kamp schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer over de maatregelen. Ze moeten ervoor zorgen dat het dreigende tekort op de arbeidsmarkt wordt beperkt. Ze worden bekostigd uit bestaande middelen (2,2 miljard euro in 2015) en middelen uit de levensloop- en spaarloonregeling. De exacte invulling van het pakket wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt.

In het pakket zit verder onder meer het voorstel de ouderenkorting en doorwerkbonus, de huidige financiële prikkels voor ouderen, om te zetten in een werkbonus voor 62-plussers. Verder wil Kamp werknemers eerder in aanmerking laten komen voor aftrek van scholingsuitgaven.

Ook moeten sociale partners afspraken maken over het budget om werknemers van baan naar baan te begeleiden. Dit geld moet werknemers die met ontslag worden bedreigd helpen via scholing een nieuwe baan te vinden. Het budget zou binnen de verschillende sectoren gezamenlijk gefinancierd en in cao's vastgelegd moeten worden. In de extra kosten die hiermee zijn gemoeid, wil het kabinet de sociale partners tegemoetkomen.