[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Niels (DerMeister)

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

In de eerste jaren van de Tour werden er veel erg lange ritten gereden. De Tour van 1904 bestond uit zes ritten met een totale lengte van maar liefst 2428 kilometer. Doordat deze lange etappes lang duurden, kwamen renners vaak pas diep in de nacht aan in de finishplaats. Omwonenden waren hier niet van gediend en in de Tour van 1904 leverde dit een aantal opstootjes op.

Ferdinand Payan, een coureur het Nîmes, werd in de tweede rit van de Tour in 1904 uit de koers genomen, aangezien hij zich herhaaldelijk liet voorttrekken door een motor. Voor leden van uitgerekend een motorbende van Nîmes, die ook al klaagden over de late doorkomst van het peloton door hun dorp, was dit uiteindelijk reden genoeg om protest te voeren. De bewoners bouwden een grote barricade in hun dorp, waar de Tour-karavaan aan zou komen. Een flinke vechtpartij was het gevolg en de politie moest er aan te pas komen om de boel te sussen. Eerder sleurden aanhangers van de regionale fietsheld Antoine Faure in St. Etienne al diverse renners van hun fietsen.

De editie van 1904 zou uiteindelijk in de boeken komen als ramp-Tour. In totaal werden negen coureurs gediskwalificeerd, aangezien zij tijdens de Tour ergens de trein of auto hadden genomen om het parcours af te snijden. In december 1904, bijna een halfjaar na de Ronde van Frankrijk, werd ook nog de complete top-vier gediskwalificeerd. Winnaar van 1903 Maurice Garin, Lucien Pothier, César Garin en Hippolyte Aucouturier werden allen uit de uitslag geschrapt, omdat ook hun tijdens de loodzware Ronde op diverse plaatsen de trein hadden genomen.

Pothier werd zelfs geschorst voor het leven, terwijl Maurice Garin een startverbod kreeg van twee jaar. Henri Cornet, die bijna drie uur achterstand had op Garin, werd vervolgens als winnaar van de Tour van 1904 uitgeroepen. De renner die als laatste eindigde in het algemeen klassement, deed maar liefst 101 uur lang over de Ronde dan Garin. Henri Desgrange, destijds baas van de Tour, liet na afloop weten dat hij het liefst direct had gestopt met het organiseren van de Ronde van Frankrijk. Gelukkig zette Desgrange door en ging de Tour de France nog een lange geschiedenis tegemoet.