[Tour] Farrar draagt ritzege op aan Weylandt

Olga Kroeders

Tyler Farrar heeft zijn ritzege in de Tour de France opgedragen aan de tijdens de Giro d'Italia verongelukte Wouter Weylandt. "Zijn vader vroeg me om een etappe voor Wouter te winnen", zei de Amerikaan van Garmin tegenover het Belgische Sporza. "Natuurlijk is dat niet makkelijk, maar het is toch gelukt. Daar ben ik heel blij mee."

Farrar keerde twee dagen na de dodelijke val van zijn vriend en trainingsmaatje de Giro de rug toe, maar pakte daarna langzaam de draad weer op. Met een ritzege in de Tirreno liet hij vorige maand al zien op de weg terug te zijn. "Maar deze overwinning ziet iedereen", zei de Amerikaan, die bij het passeren van de streep met zijn vingers een grote W vormde. "Een ritzege in de Tour jaag ik al zo lang na."

Ploegleider Jonathan Vaughters van Garmin kon zijn geluk niet op. "Het is onvoorstelbaar, dat we een dag na de ploegentijdrit opnieuw winnen en met Thor Hushovd de gele trui hebben. En dat ook nog op de 4th of July", refereerde hij aan de nationale feestdag in de Verenigde Staten. "We zijn als kleine ploeg begonnen, maar hebben toch echt wat opgebouwd."

Vaughters collega Daan Luijkx van Vacansoleil kampte met gemengde gevoelens. Hij zag zijn sprinter Romain Feillu stranden op de tweede plaats. "Een tweede plaats is geweldig, maar eigenlijk ook net niet", vertelde hij de NOS. "Al ben ik er aan de andere kant ook wel blij mee. We hebben laten zien dat we er zijn."