Bemanning mijnenjager keert terug van missie

Jordy Kruse

De bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem keert donderdag zeven weker later dan gepland terug in de thuishaven Den Helder. Zij keren echter terug aan boord van de Hr. Ms. Middelburg. De Haarlem blijft in de Middellandse Zee, omdat dit schip nodig is voor de NAVO-missie in Libië.

Onder anderen minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is aanwezig op de rede om de bemanning welkom thuis te heten, meldt zijn departement maandag.

De Haarlem vertrok begin februari naar de Middellandse Zee om daar zeemijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te ruimen. Met de opstand in Libië tegen het regime van kolonel Moammar Gadhafi veranderde de missie al snel van karakter.

Het schip opereerde daarna voor de kust van Libië om het wapenembargo te handhaven en om verdachte schepen te traceren en ondervragen. Vanaf april werd de Haarlem ingezet om op mijnen te jagen, waarmee Ghadafi-getrouwen de haven van Misrata hadden geblokkeerd.

De Nederlandse regering heeft onlangs besloten deelname aan de NAVO-missie met drie maanden te verlengen. Omdat de Haarlem over de benodigde operationele uitrusting voor deze missie beschikt, is niet de mijnenjager maar de bemanning gewisseld.