Politiecabine weg voor woning burgemeester Helmond

Redactie

De gepantserde cabine met bewapende agenten voor de woning van burgemeester van Helmond Fons Jacobs is weg. De burgemeester wordt op een andere manier beveiligd, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag.

Op welke andere manier Jacobs nu wordt beveiligd en waarom deze wijziging is doorgevoerd, wil de woordvoerder in het belang van de veiligheid van de burgemeester niet zeggen.

De burgemeester wordt sinds begin dit jaar permanent beveiligd na bedreigingen. In december nam loco-burgemeester Frans Stienen enige weken het werk van Jacobs over. Toen moesten de burgemeester en zijn echtgenote onderduiken.

De bedreigingen aan het adres van Jacobs hebben te maken met de vergunning die hij had gegeven aan een tweede coffeeshop in Helmond, Carpe Diem. De politie pakte eind november een man op die met de bedreiging van Jacobs te maken zou hebben, maar liet hem enkele dagen later weer vrij.

Op de coffeeshop zijn twee aanslagen gepleegd. Ook is Carpe Diem meerdere keren bedreigd. In maart werd de coffeeshop op grond van de wet Bibob definitief gesloten. De wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) wordt gebruikt door de overheid om malafide ondernemers te weren. Medio mei werd de uitbater van coffeeshop Carpe Diem opgepakt op verdenking van het witwassen van crimineel geld.