Grieken willen goederen naar Gaza brengen

Redactie

Griekenland heeft de Palestijnse Autoriteit zondag aangeboden in samenwerking met de Verenigde Naties hulpgoederen naar de Gazastrook te vervoeren. Het aanbod kwam nadat de Griekse autoriteiten een vloot met hulpgoederen had verboden vanuit Griekse havens naar Gaza te varen.

De Griekse premier George Papandreou liet de Palestijnse president Mahmoud Abbas zondag in een telefonisch onderhoud weten dat zijn land bereid is humanitaire goederen naar Gaza te verschepen. Het gaat dan met name om voedsel en medicijnen. Volgens een verklaring van het kantoor van Papandreou was Abbas positief over het Griekse aanbod. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft laten weten dat hij het initiatief steunt.

Griekenland wil goederen van de hulpvloot vervoeren en daar mogelijk zelf hulpgoederen aan toevoegen. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het uit veiligheidsoverwegingen schepen van de hulpvloot had verboden vanuit Griekse havens naar Gaza te varen.

Verder heeft Athene eind vorige week een kapitein aangehouden van een Amerikaans schip dat deel uitmaakt van de vloot voor Gaza. Volgens de Griekse autoriteiten had de kapitein het scheepvaartverkeer gehinderd door zonder toestemming uit te varen.

De Gazavloot is erg omstreden. Israël gelooft niet in het humanitaire karakter ervan en heeft aangekondigd de schepen te zullen onderscheppen. Dat deed het vorig jaar ook al. Toen vielen er negen doden.

Grieken willen goederen naar Gaza brengen
Grieken willen goederen naar Gaza brengen (Foto: ANP)