Twittermeeting in Cuba

Redactie

Cubaanse twitteraars ontmoetten elkaar vrijdag voor het eerst in werkelijkheid. Druk was het niet op de eerste twittermeeting op het eiland waar internettoegang een schaars goed is.

Enkele tientallen twitteraars maakten met behulp van naamkaartjes en voorstelrondes kennis met hun tot dusverre achter een apenstaartje verscholen landgenoten en vergeleken de grootte van hun gevolg.

De organisator van de ontmoeting verklaarde uitdrukkelijk met zijn initiatief geen politieke bedoelingen te hebben. Maar volgens de New Yorkse professor Ted Henken, die de Cubaanse twitteraars nauwlettend volgt, heeft de prille gemeenschap ook onbedoeld politieke betekenis. In een land waar de staat de gehele pers beheerst is elke tweet volgens Henken al een revolutie.

Omdat Cuba al decennialang kampt met een handelsblokkade kunnen de eilandbewoners enkel door in te bellen toegang tot het internet verkrijgen. Dat is omslachtig en veel te duur voor veel Cubanen. Enkel de obscure Mayotte-archipel heeft nog minder internetgebruikers dan Cuba.

Maar er is hoop uit onverwachte hoek. Trouwe bondgenoot Venezuela trekt een glasvezelverbinding door de Golf van Mexico. Mogelijk kan Cuba nog deze maand zonder moeizame telefoonverbinding het internet op.