[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Niels (DerMeister)

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

De coureur met de meeste ervaring uit het peloton is George Hincapie. De Amerikaan, jarenlang de vaste knecht van Lance Armstrong en tegenwoordig rijdend voor BMC, doet dit jaar voor de zestiende keer mee. Alleen tijdens zijn eerste Tour, in 1996, moest Hincapie opgeven. De vijftien jaren die volgden wist de Amerikaan telkens de finish op de Champs-Élysées te bereiken. In 2005 boekte Hincapie zijn enige etappezege tot nu toe. Op plaats twee vinden we Stuart O'Grady, goed voor vijftien deelnames. De Australische coureur van Team Leopard-Trek wist alleen in 2000 en 2007 de Ronde van Frankrijk niet uit te rijden. Hij wist in de vijftien edities in totaal twee etappes te winnen.

Op plaats drie vinden we twee renners met ieder elf deelnames; Thor Hushovd en Sylvain Chavanel. Hushovd moest alleen in zijn eerste Tour, in 2001, opgeven. De overige tien edities wist de sterke Noor telkens uit te rijden. Tot nu toe boekte Hushovd acht dagsuccessen. Tevens wist de sprinter in 2005 en 2009 beslag te leggen op de Groene trui. Chavanel wist tien van zijn elf Tour-deelnames in zijn geheel te voltooien. Alleen in 2007 moest de Fransman opgeven. Tot nu toe wist Chavanel drie etappes op zijn naam te schrijven, waarvan twee in de afgelopen editie.