Medewerkers Chemie-Pack op vrije voeten

Redactie

De directeur en drie medewerkers van het begin dit jaar afgebrande bedrijf Chemie-Pack komen weer op vrije voeten. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) in Breda drie van de vier langer wilde vasthouden, vindt de rechter-commissaris dat niet nodig. Dat meldt de rechtbank in Breda vrijdag.

De vier werden dinsdagochtend opgepakt. Naast de directeur gaat het om de productiechef, een productieleider en een veiligheidscoördinator van het bedrijf. Ze worden ervan verdacht gevaarlijke stoffen op een verkeerde manier te hebben opgeslagen, bewerkt en verwerkt. Een dergelijke werkwijze kan grote consequenties hebben, stelde het OM eerder deze week.

Bovendien waren niet genoeg maatregelen, zoals het ophangen van brandblussers, genomen, waardoor de brand volgens het OM zo groot kon worden. Ook zouden de risico's niet in kaart zijn gebracht. De maatregelen waren nagelaten om kosten te besparen, stelt het OM.

De directeur stelde eerder dat de brand zo groot kon worden doordat de brandweer met water in plaats van schuim bluste. Die lezing werd later bevestigd door deskundigen.

Aanvankelijk stond bij de brand in Moerdijk op 5 januari een plas vloeistof in brand. Een veiligheidscoördinator zou meteen hebben aangegeven dat die met schuim moest worden geblust, maar de brandweer koos voor water. Door water te gebruiken zou de brandende vloeistof op het water zijn gaan drijven, waardoor een groter oppervlak in brand kwam te staan.