[WBD] Djokovic finalist en mondiale nummer één

Peterselieman

Novak Djokovic heeft voor het eerst in zijn carrière de finale op Wimbledon bereikt. De Serviër (2) klopte Jo-Wilfried Tsonga in vier sets: 7-6 (4), 6-2, 6-7 (9) en 6-3. Door zijn zege is Djokovic maandag ook de nieuwe nummer één van de wereld. Hij lost dan Rafael Nadal af. Het is voor het eerst sinds begin 2004 dat iemand anders dan Nadal of Roger Federer de wereldranglijst aanvoert.

Tsonga begon de wedstrijd zoals hij die tegen Federer eindigde. De Fransman pakte iedere halve kans aan en greep met scherpe aanvalsballen een vroege break. Gaandeweg de eerste set kreeg Djokovic echter, mede dankzij ijzersterk verdedigend werk, meer en meer grip op het spel van de Fransman en in de tiende game brak de Serviër terug. In de tiebreak was een foutje van Tsonga genoeg om tot setpunten voor Djokovic te leiden. De eerste serveerde de Fransman nog weg, maar daarna was het alsnog raak: 7-4.

Door het verlies van de eerste set verkrampte Tsonga. De nummer twaalf van de plaatsingslijst liep direct weer tegen een break aan en verloor de set met 6-2 van de ontketende Djokovic. Ook in de derde set brak Djokovic weer vroeg, maar nu haakte Tsonga aan. In de games waren beide mannen aan elkaar gewaagd en met spectaculaire rally's, waarbij zowel Djokovic als Tsonga meer dan eens op het gras lag, werd het publiek op Centre Court verwend.

De toeschouwers, die op meer moois hoopten, gingen dan ook achter Tsonga staan toen de Fransman terugbrak tot 4-4. Djokovic brak echter nogmaals, maar verzuimde op 6-5 de wedstrijd uit te serveren, zodat een nieuwe tiebreak een beslissing moest brengen. Tsonga verspeelde twee minibreaks, maar werkte ook twee matchpunten van Djokovic weg en sloeg uiteindelijk toch zelf toe: 11-9.

Na dat staaltje was de tank bij Tsonga echter leeg. De Fransman liep voor de derde set op rij tegen een vroege break aan en herstelde zich niet meer. Bij 5-3 serveerde Djokovic voor de tweede keer in de partij voor de wedstrijd. Op zijn derde matchpunt van het duel was het raak.