'Lage overdrachtsbelasting goed voor vertrouwen'

Redactie

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) hoopt dat het verlagen van de overdrachtsbelasting een 'positief signaal' van vertrouwen geeft. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet stemde zoals verwacht vrijdag in met het verlagen van de belasting die moet worden betaald bij het kopen van een woning van zes naar twee procent. De maatregel geldt voor een jaar en moet de woningmarkt uit het slop trekken.

De maatregel kost het kabinet 1,2 miljard euro en wordt met terugwerkende kracht vanaf 15 juni ingevoerd. De Jager wil dat onder meer bekostigen door de invoering van een bankenheffing. Ook wordt de spaarloonregeling versoberd.

De meeste Nederlanders zijn voorstander de maatregel, blijkt uit een enquête van het televisieprogramma Eenvandaag onder vijftienduizend mensen. 83 procent van de deelnemers vindt het positief dat de overdrachtsbelasting is verlaagd.

Van de ondervraagden zou 57 procent het liefst zien dat de overdrachtsbelasting in zijn geheel wordt afgeschaft. Hierbij zit geen verschil tussen mensen met een koophuis en mensen met een huurhuis.

De deelnemers zijn niet gevraagd naar hun mening over wat er nodig is om de verlaging te financieren.