'Congolese militairen verkrachtten 121 vrouwen'

Redactie

Congolese regeringstroepen hebben in een periode van drie dagen zeker 121 vrouwen verkracht en vervolgens het dorp waar zij wonen geplunderd. Dat heeft Rupert Colville, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, vrijdag gezegd.

De gebeurtenissen zouden van 11 tot en met 13 juni hebben plaatsgevonden in Nyakiele, een dorp in het onrustige oosten van het land. Een team van de Verenigde Naties dat het gebied bezocht 'heeft bevestigd dat er op grote schaal verkrachtingen, plunderingen, wreedheden en vernederingen hebben plaatsgevonden in Nyakiele', aldus Colville tegen verslaggevers in Genève.

Het onderzoeksteam keert volgende week terug naar de regio om meer informatie over het incident, dat vorige week door Artsen zonder Grenzen werd gemeld, te vergaren.

Gewapende groepen in het oosten van Congo gebruiken verkrachting geregeld als oorlogswapen. De regio heeft sinds de genocide in buurland Rwanda in 1994 te maken met veel geweld. Hutu-milities die deelnamen aan de moord op meer dan vijfhonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's vluchtten naar Congo.