FIA: "Nieuwe motoren klinken F1-waardig"

Peterselieman

De FIA bekrachtigde eerder deze week de invoering van de 1,6 liter zescilinder turbomotoren in de Formule 1 vanaf het jaar 2014. De autosportfederatie is er van overtuigd dat de krachtbronnen een Formule 1-waardig geluid zullen gaan produceren, al zullen ze anders klinken dan de huidige motoren.

"Het toerental is opgehoogd van de oorspronkelijke 12.000 naar 15.000 toeren per minuut om engineers meer flexibliteit in het vermogen en in het energiemanagement te bieden. Als gevolg van de nieuwe bouw van de motor en de toerenlimiet zal de motor anders klinken, maar zeker nog wel F1-waardig zijn," zo laat de FIA weten in een verklaring.

De autosportfederatie geeft daarnaast meer details vrij aan welke eisen de motoren moeten gaan voldoen vanaf het jaar 2014. Zo is de directe inspuiting gelimiteerd op een druk van 500 bar en mag er slechts een enkele turbo aanwezig zijn. Daarnaast wordt het brandstofverbruik gedeeltelijk aan banden gelegd door een limiet te zetten op de brandstofhoeveelheid die mag stromen.

Het Kinetic Energy Recovery System krijgt een update, waardoor in plaats van de huidige 60 kilowatt (81 pk) vanaf 2014 120 kilowatt op de achterwielen losgelaten mag worden. Verder mag de energie die via de uitlaten vrijkomt gebruikt worden voor de turbo.