Huiseigenaren: verlaging overdrachtsbelasting goed

Redactie

De Vereniging Eigen Huis is blij dat de overdrachtsbelasting die moet worden betaald bij het kopen van een woning voor een jaar naar twee procent gaat. De verlaging zal voor veel mensen net het benodigde duwtje in de rug zijn om een huis te gaan kopen. Dat zei een woordvoerder van de vereniging gisteren.

De belasting vormt volgens de VEH nu nog, met de strengere hypotheekregels, de grootste drempel voor mensen om een huis te kopen. "Wij hebben recent een peiling laten uitvoeren. Heel veel mensen, vooral huurders, die nog overwegen een huis te kopen, zullen dit aangrijpen om het daadwerkelijk te gaan doen", aldus de woordvoerder, die benadrukt dat het nieuws nog niet bevestigd is.

Veel mensen die nu door de strengere hypotheekregels een twijfelgeval zijn en daardoor veelal geen hypotheek krijgen, komen door de aanpassing daarbij vaker in aanmerking voor een goedkeuring, stelt de zegsman. De verlaging zal een 'verhuisbeweging' op gang brengen, voorspelt hij. "Een starter gaat nu sneller een huis kopen, de verkoper kan vervolgens ook weer een huis kopen en dat gaat zo maar door."

Behalve voor kopers is het ook goed nieuws voor iedereen die in de branche werkt, denkt hij. Hij heeft het dan niet alleen over makelaars, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven die keukens verkopen. "Allerlei beroepsgroepen hebben het momenteel heel moeilijk door het instorten van de huizenmarkt. Het zorgt dus ook voor een impuls voor de Nederlandse economie."