Celstraf voor flatexplosie en moordpoging

Redactie

Een 75-jarige man uit Zaandam die in september zijn flatwoning in brand stak en de directeur van een woningcorporatie neerschoot heeft donderdag vijf jaar celstraf gekregen. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar tegen hem geëist.

Door de explosie en de brand op 13 september moesten 196 flatwoningen en vijftien omliggende woningen worden ontruimd. Er vielen geen gewonden. De bejaarde man had een langlopend conflict met de woningcorporatie. Hij deed die dag eerst een poging brand te stichten bij het deurwaarderskantoor en vervolgens stak hij zijn eigen woning in brand. Op meerdere plekken in de woning was benzine gesprenkeld en aangestoken.

Na de brandstichting ging de man naar het corporatiekantoor in Wormerveer. Hij wilde daar vier mensen doodschieten. De Zaankanter had een wapen en bijna zestig patronen bij zich. Hij vroeg naar een van de vier mensen, maar in plaats daarvan kwam de directeur naar het openbare gedeelte. Hij werd van dichtbij door zijn schouder geschoten.

De straf die de rechtbank in Haarlem oplegde is lager dan de eis van justitie omdat deskundigen de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar achten en vanwege de hoge leeftijd van de man.