Tweede schip hulpkonvooi Gaza gesaboteerd

Redactie

Opnieuw is een van de schepen van het hulpkonvooi voor Gaza gesaboteerd. De organisatoren van de hulpvloot zeggen dat Israël achter de sabotage zit. Een van de pro-Palestijnse activisten zei donderdag tegen de Israëlische legerradio dat de motor van een Iers schip onklaar is gemaakt. Dit is gebeurd in de haven van Piraeus, bij de Griekse hoofdstad Athene, van waaruit de flottielje binnenkort naar de Gazastrook hoopt te vertrekken.

Dinsdag zeiden Zweedse activisten dat de schroef van een ander schip, de Juliano, onklaar was gemaakt. Zij zeiden toen ook dat de bewaking rond de flottielje was opgeschroefd. Volgens de Scandinavische organisatoren van het konvooi is de sabotage het werk van 'vijandige duikers'. De saboteurs zouden zeer vakkundig te werk zijn gegaan en een achtergrond in het leger of de inlichtingendienst hebben.

Vele tientallen activisten willen binnenkort met een vloot van zo'n tien schepen naar Gaza varen, om zo Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken. Vorig jaar ging een gelijksoortige missie op weg naar de Gazastrook. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando's het schip waarop zij meevoeren enterden.

Israël zegt ook nu niet te zullen toestaan dat de zeeblokkade wordt doorbroken.