Volgende week 130 km per uur op acht trajecten

Redactie

Automobilisten kunnen vanaf volgende week donderdag op acht snelwegen wat extra gas geven. Nu mag op vier trajecten 130 kilometer per uur worden gereden, maar daar komen delen van de A17, A32, A37 en A58 bij, meldt Rijkswaterstaat donderdag. Dit zijn de laatste van in totaal acht proeftrajecten.

Het gaat om de A32 tussen Steenwijk en Heerenveen (19 kilometer), de A17/A58 tussen knooppunt Klaverpolder en Zoomland (35 km), de A37 tussen Hoogeveen en Klazienaveen (35 km) en de A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen (44 km). De met 10 kilometer verhoogde maximumsnelheid geldt 24 per uur per dag.

Op delen van de A2, A6, A7 en A16 mag al langer 130 worden gereden. Op 1 maart startte de proef met het traject op de A7 bij de Afsluitdijk. Sinds 17 mei mag op de A6 buiten de spits 130 km per uur worden gereden. Op de A2 en A16 wordt de snelheid sinds 31 mei verhoogd als de verkeersdrukte dat toelaat.

Rijkswaterstaat onderzoekt de effecten van de snelheidsverhoging op de doorstroming, de omgeving en verkeersveiligheid. Ook wordt het gedrag van weggebruikers onderzocht. Het onderzoek moet inzicht geven in de manier waarop en onder welke voorwaarden de maximumsnelheid omhoog kan.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) neemt in het najaar een besluit over de verhoging van de maximumsnelheid in Nederland. Daarbij is ook van belang wat het effect is op de luchtkwaliteit.


Volgende week 130 km per uur op acht trajecten (Foto: Novum)