Bleker laconiek over meerkosten Hedwige-alternatief

Redactie

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) denkt dat de extra kosten voor het alternatief voor de ontpoldering van de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder wel mee zullen vallen. Tijdens een debat in de Tweede Kamer betichtte hij oppositiepartijen die vroegen naar de meerkosten van pessimisme.

Het kabinet besloot onlangs om niet de Hedwigepolder, maar twee andere polders onder water te zetten. Dat is nodig ter compensatie van de verdieping van de Westerschelde, die nodig was om de Antwerpse haven bereikbaar te houden. Tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder bestond in Zeeland grote weerstand.

Het nieuwe plan valt 35 miljoen duurder uit dan het oorspronkelijke plan. De oppositie vreest echter dat dit het topje van de ijsberg is. Zo gaat Bleker ervan uit dat Vlaanderen bereid is om ook tientallen miljoenen mee te betalen aan dit alternatief. In het verdrag dat hierover is gesloten wordt echter expliciet de Hedwigepolder genoemd.

Ook zou er honderd miljoen euro nodig zijn voor extra natuurherstel. De Schore- en Welzingepolder die nu onder water worden gezet, waren namelijk al bestemd voor natuurherstel van de aanleg van een containerterminal.

Al met al is het kabinet een kwart miljard euro kwijt, rekende Stientje van Veldhoven (D66) voor. In tijden van forse bezuinigingen is dat niet echt gepast, stelde ook Lutz Jacobi (PvdA). PvdA, D66 en GroenLinks eisten dat de plannen eerst worden doorgerekend.

Ook regeringspartij VVD leek niet gerust. Helma Lodders hield de staatssecretaris aan de kosten die hij heeft genoemd in zijn brief. De gedoogcoalitie steunt de plannen van Bleker overigens wel.

Bleker zette Van Veldhoven weg als de 'afdeling zwartkijken'. Als je alle 'zwarte beren' bij elkaar zet, dan kom je uit op 250 miljoen, zei hij. Maar daar gaat de bewindsman niet van uit. Hij denkt dat Vlaanderen wel degelijk bereid is mee te betalen als het gewest ervan kan worden overtuigd dat het alternatief net zo goed is als het oorspronkelijke plan.

En de kosten voor de extra natuurcompensatie voor de aanleg van de containerterminal, die waren al ingeboekt, aldus de bewindsman.

Bleker zei verder dat Vlaanderen altijd goed op de hoogte is gehouden over de wens van het kabinet om de Hedwigepolder niet onder water te zetten. De Vlaamse minister-president Kris Peeters zei eerder verrast te zijn door het besluit. Over de inhoud moet nog wel worden overlegd. Bleker wilde daarme wachten tot er een kabinetsbesluit lag. "Overleggen zonder dat je wat in handen hebt is een frustrerende bezigheid. Dat moet je niet doen."

De staatssecretaris ontkende verder dat Nederland ook de instemming van de Europese Commissie nodig heeft voor het alternatieve plan. Europa controleert alleen of de doelen van het natuurherstel worden gerealiseerd. De invulling is een 'primaat' van de lidstaten. Niettemin gaat Bleker binnenkort met de verantwoordelijke Eurocommissaris praten, om vertrouwen te wekken voor zijn plannen.