Overvallers Brinks saboteerden politie

Redactie

De overvallers die dinsdagnacht toesloegen bij een geldtransportbedrijf in Amsterdam hebben van tevoren geprobeerd ervoor te zorgen dat de politie zou worden vertraagd. Voor de oprit en hek van een gebouw van het KLPD in Amsterdam hebben ze obstakels opgeworpen, die ervoor zorgden dat politieauto's niet konden uitrukken, meldt een politiewoordvoerder.

Uiteindelijk heeft de actie de overvallers niet verder geholpen: het gebouw van het KLPD is 's nachts dicht. De overval vond omstreeks 03.00 uur plaats. "Het heeft ons dus geen vertraging opgeleverd."

Eerder meldde de politie al dat de daders zich zeer gedegen hadden voorbereid. "Maar zo goed waren ze kennelijk ook weer niet voorbereid dat ze wisten dat het bureau 's nachts dicht was", aldus de politiewoordvoerder.

Op welke wijze de overvallers obstakels hadden opgeworpen, wil de woordvoerder niet zeggen, omdat dit daderinformatie is. Hoe lang van tevoren ze bij het bureau waren, is onduidelijk. De politie zegt wel zeker te weten dat de overvallers achter de sabotage zaten. "Er is verder niets groots gebeurd in de omgeving, dus het verband is vrij logisch."

Eerder donderdag werd al bekend dat de politie onderzoekt of de overvallers van Brinks de zogeheten Scarface-bende zijn, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk ook door de overvallers die dinsdagnacht in Amsterdam toesloegen werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg de naam toen deze overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was toen gekleed als de drugshandelaar Tony Montana in de film Scarface.