'Oppositiepartijen schoothondjes Rutte'

Peter (pberends)

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer worden steeds minder vrolijk van de houding van het kabinet-Rutte. Kamerleden van D66, de PvdA, GroenLinks en de SP vragen zich steeds vaker af waarom zij het kabinet op verschillende punten moeten steunen, blijkt uit een woensdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage.

De PVV van Geert Wilders laat het regelmatig afweten op belangrijke vraagstukken, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, de Griekse crisis en de missie in het Afghaanse Kunduz. Deze punten zijn namelijk niet in het gedoogakkoord met het kabinet VVD-CDA en de PVV opgenomen.

"Gaat gaat mij irriteren. Als het gaat om sociaal beleid kiest men ervoor om een harde VVD-agenda uit te voeren, want immers; ze hebben een kamermeerderheid met z'n drietjes, met hun vriend Geert Wilders erbij. En op veel grote onderwerpen komen ze dan bij ons voor steun. Uit het landsbelang doen we dat dan wel, maar dat gaat toch schuren", bekritiseert PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk de houding van het kabinet.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap merkt bij haar naast irritatie ook verbijstering over de manier waarop premier Mark Rutte dingen doet. "Het belangrijkste is niet vooraf geregeld", zegt ze over de samenwerking met de PVV.

Volgens Alexander Pechtold doet Rutte veel te nonchalant over de problemen van zijn regeringsconstructie: "Het is de premier die hiervoor gekozen heeft. Ik zie wel dat Rutte zich niet echt durft met discussies te bemoeien. Hij lacht het een beetje weg. Het is een soort verlegenheidslach, waarmee hij het joviaal elke keer tot een non-probleem probeert te verklaren." De D66-leider vermoedt dat Rutte vroeg of laat door het ijs zakt met de PVV.


'Oppositiepartijen schoothondjes kabinet-Rutte'