'Wijkenaanpak lijdt onder bureaucratie'

Redactie

De aanpak van de veertig Vogelaarwijken lijdt onder bureaucratische procedures, een overdaad aan projecten en te weinig vertrouwen in de kracht van burgers. Dat concludeert de visitatiecommissie Wijkenaanpak in het eindrapport dat ze donderdag presenteert.

De aanpak van de wijken zou op de goede weg zijn, maar de overheden zouden meer aan de burgers zelf moeten durven overlaten. Het traag lopen van projecten zou vaak komen doordat 'men in in het stadhuis en bij de andere partners als het erop aan komt niet doorpakt'.

Zo zouden bestuurders het vaak niet aandurven een mandaat te geven aan professionals die in de wijk actief zijn of geld uit te trekken voor plannen van bewoners. "Dat wordt in het beste geval als idee nog wel omarmd, maar in de praktijk komt dat maar mondjesmaat van de grond."

Toch is dat waar het volgens de commissie heen moet met de wijkenaanpak. De beslissingen zouden moeten worden genomen door professionals en burgers 'die dag in dag uit in de wijk werken en wonen'.

Vorige week werd bekend dat de Vogelaarwijken dit jaar een derde minder geld krijgen. Ook volgend jaar gaat er nog een derde af en daarna krijgen ze helemaal geen geld meer. Daardoor sloop volgens de commissie onzekerheid de wijken binnen. "Maar nergens is de commissie op partijen gestoten die de pijp aan Maarten willen geven."

De overtuiging zou zelfs bestaan dat hierdoor de bureaucratie kan worden verminderd. Ook zou het besef dat het belangrijk is burgers bij de projecten te betrekken hierdoor nog meer groeien.