Europese Commissie wil vijf procent hoger budget

Redactie

De Europese Commissie wil haar begroting voor de komende zeven jaar met vijf procent verhogen naar 1025 miljard euro. Op zoek naar steun voor de woensdag gepresenteerde conceptbegroting kampt de Commissie met de toegenomen zuinigheid van veel lidstaten en de geldingsdrang van het Europees Parlement.

Rijke leden van de Europese Unie zoals Duitsland en Groot-Brittannië willen al jaren dat de Commissie haar uitgaven beperkt. In oktober eisten zij samen met Nederland dat het EU-budget zou worden bevroren. Die stemmen hebben nog aan kracht gewonnen nu belastingbetalers klagen over de noodleningen aan armlastige EU-lidstaten als Griekenland.

"We stellen een tegelijkertijd ambitieuze en verantwoordelijke begroting voor", vindt Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Maar hij verwacht 'de komende maanden heel taaie discussies' en dringt er bij de lidstaten op aan het begrotingsvoorstel eerst grondig te bestuderen alvorens het te bekritiseren.

Het grootste deel van het budget, 376 miljard euro, besteedt de EC aan het ondersteunen van onderontwikkelde streken in de Europese Unie. Ongeveer 372 miljard euro is bestemd voor steun aan Europese landbouwers.

Om te tonen dat het de noodzaak van matigheid onderkent snijdt de Europese Commissie ook in eigen vlees en versobert de arbeidsvoorwaarden voor haar personeel.